Ve finálovém střetnutí spálil Spartu Mráz

09.12.2008 07:47

   Ve finálovém střetnutí spálil Spartu Mráz

 

Ústí nad Labem - Jména, která psala fotbalovou historii, nádherné góly, spokojení diváci, zasvěcený komentář Štěpána Škorpila i vystoupení skupiny Basta Cheerleaders.

To všechno nabídl první ročník Old Boys Cupu, který proběhl pod patronátem čerstvého šedesátníka Antonína Panenky, kterému pořadatelé k významnému životnímu jubileu dodatečně pogratulovali a oslavenec sklidil zasloužené ovace.

Osmička účastníků premiérového ročníku turnaje byla rozdělena do dvou skupin a od úvodního hvizdu sudího Jiřího Holakovského, který odřídil všechna (!) utkání, se na palubovce tvrdě bojovalo o postup do finálového klání.

Ve skupině A potvrdila roli jednoho z favoritů pražská Dukla, která neztratila ani bod. Aby se však dostala do boje o prvenství musela v posledním duelu porazit Teplice, které měly lepší skóre a stačila jim remíza. Do vedení poslal Duklu svým již sedmým gólem v turnaji Mráz, ale za severočeský celek kontroval Leden. Vedení vrátil Dukle Bittengel, ovšem o postup se stále tvrdě bojovalo a český futsalový reprezentant Klíma v brance pražského týmu se musel v brance hodně otáčet po střelách Rosy a Němce. Finálovou jistotu znamenal tři minuty před koncem gól Foldyny, pak Teplice vsadily vše na jednu kartu a otevřené obrany dokázali využít Mráz, a po ideální přihrávce překonal Počtu v samém závěru opět Bittengel.

Ve skupině B sice vedla v derby pražských S Slavia nad Spartou již 3:0, ale finiš celku s Václavem Budkou v sestavě přinesl tři branky v síti Šimurky a remízu 3:3. Vytáhl se celek Emspomy, který porazil právě Slavii a zahrál si o pomyslný bronz. Emspoma proti Slavii vyrukovala s nekompromisní obranou, maximální obětavostí a smrtícími brejky. Dvakrát skóroval Jelínek, jednou Milko a vynikajícího Fišera v brance připravil o první vychytanou nulu v turnajových bojích až padesát sekund před koncem František Veselý mladší.

A tak prvním, kdo na turnaji neinkasoval, byl o chvíli později v utkání druhé skupiny bývalý reprezentační gólman Zdeněk Hruška v brance Bohemians v souboji s domácím celkem FK Ústí. I když při něm stáli všichni svatí, neboť si ho 33 s před koncem položil ústecký Douda, jeho lob však přeletěl nejen ležícího Hrušku, ale těsně i branku.

„Fotbal v hale na tak velké branky je sice pro diváky atraktivní, ale gólmani v něm jsou za blbce. A přesně tak jsem si připadal, když jsem tam ležel na zádech,“ okomentoval situaci po utkání Zdeněk Hruška.

Diváci se dočkali i penaltového rozstřelu, když duel o konečnou sedmou příčku mezi celky Ústí a Chomutova skončil 2:2 a pro domácí rozhodl právě rozstřel.

První pražské derby v bojích o umístění přinesl souboj Slavie a Bohemians. Ještě tři minuty před koncem byl stav 2:2, ale góly Fr. Veselého a Příložného rozhodly, že pátá skončí Slavia. „S Tiborem Mičincem už nám jdou lépe karty, než fotbal,“ tvrdil po utkání Karol Dobiáš z poraženého celku.

Kousek Zdeňka Hrušky v podobě vychytané nuly zopakoval v boji o třetí místo teplický Vladimír Počta. Teplice svedly vyrovnaný boj s Emspomou, ale předčily protihráče v produktivitě. Ukázkový byl hlavně volej Jaroslava Slámy, který znamenal první gól v síti soupeře.

Druhé derby přinesl finálový duel mezi Duklou a Spartou. Ten zahájila kanonáda, když po 93 sekundách svítil na ukazateli skóre stav 1:1. Sparta šla do vedení Denkem, ale rychle kontroval Mráz. Spartu „nalomily“ tři slepené góly, když skórovali Bittengel s Mrázem a následně se poprvé v turnaji zapsal do střelecké listiny i kapitán Dukly Ladislav Vízek.

„Gól jsem dát musel, aby si doma přečetli v novinách moje jméno a viděli, že jsem tady opravdu byl a neflákal se někde jinde,“ vysvětlil důležitost vstřelené branky její autor a po převzetí ceny pro nejlepší tým dodal: „My s Duklou vždycky vyhráváme první ročníky, protože na to, kdo vyhrál úplně poprvé, se nezapomíná. Měli jsme tady dobré mužstvo, takhle už se zase dlouho nesejdeme. Takže asi bude platit poprvé a naposledy.“

Definitivně naděje Sparty na prvenství spálil svou jedenáctou turnajovou trefou Mráz, kterému míč ideálně naservíroval před prázdnou branku Štambacher. Sparta se sice pokusila o stejný finiš jako proti Slavii, ale dva góly Vrabce už pouze kosmeticky upravily výsledek.

V dresu vítězů nechyběl ani ústecký manažer a dlouholetý hráč Dukly Stanislav Pelc. „Po halovém fotbalu bolí kolena, ale mě bolí celé tělo, za což může hokejové utkání našeho klubu. Je bezvadné, že jsme se s klukama mohli potkat u nás v Ústí. Nyní nás čeká ještě 26. prosince turnaj na Slavii, kde bude hrát třeba i Brno a Prešov. Jsem rád, že jsme vyhráli a že alespoň něco díky mě zůstalo doma, když už turnaj nevyhrálo Ústí,“ pochvaloval si Pelc.

A pak již účastníci převzali ocenění, které předávali náměstek primátora Arno Fišera a předseda představenstva FK Ústí Jan Linhart. Poděkování se dočkali i organizátorská duše Jan Hauzner a Štěpán Škorpil, samozřejmě Antonín Panenka a vyhlášen byl i Sympaťák turnaje. Tady rozhodla porota o tom, že si cenu odveze herec Ivan Trojan, který v dresu jeho milované Bohemky dokazoval, že mu není cizí ani hra zvaná fotbal a jeho jméno nechybí ve střelecké turnajové listině.

Zpět